Sunday, January 26, 2014

Summerhill je výjimečný svou filozofií, cd stores že děti se nejlépe učí svobodou bez donucovacích c


Život je hra u které jsme zapomněli pravidla. Hrajeme podle cizího názvosloví. Hrajeme cd stores a myslíme, že nám jde o život. Ten nám ale nikdo nemůže vzít a abychom si to uvědomili, potřebujeme si vzpomenout cd stores na skutečné zákony hry zvané Život. A z toho důvodu existuje tento blog. Pomáhá najít cestu k vlastnímu nitru a probudit cd stores se z dlouhého spánku. Stačí si jenom promnout oči, zapřít se a postavit se pravdě čelem.
Bezesporu je potřeba upozorňovat na nepřístojnosti, které se beztrestně dějí v našem světě. Je potřeba o nich vědět. Důležité ale také je hledat či vytvářet možnosti nápravy a přicházet s řešeními. Svět není ani náhodou cd stores naplňený pouze „ovčany“, kteří „nevědí nic“ a „konspiračními teoretiky“, kteří naopak „vědí všechno“. Existují, či existovali lidé, kterým se díky svému vnitřnímu přesvědčení podařilo vytvořit dílo produkující šťastné lidi, nezdeformované chorou rodičovskou „láskou“ či mutujícími společenskými vzorci. Jedním z nich je škola Summerhill. Narazil jsem na ni díky filmu Summerhill, který kdysi běžel v České televizi a zcela mě uchvátil ( http://www.imdb.com/title/tt1042913/ - anglicky, nebo http://www.fdb.cz/film/64031-summerhill.html - česky) tím spíše, když jsem posléze zjistil, že je film natočen podle skutečné události. Myslím, že jde o ideální cd stores řešení nejen pro školské vzdělávání ale i pro fungování lokálních komunit. Je to řešení, které je potřeba vzít v potaz, pokud chceme změnit nynější, vadný systém produkující nešťastné lidi, kteří jsou z velké většiny odsouzeni k tomu, aby dělali něco, co je nebaví. Vím, každý má možnost volby, ale proč čekat až na dospělost, proč nezačít už od dětství…     
Škola Summerhill je nezávislá škola, která byla založena v roce 1921 Alexanderem Sutherlandem Neillem (anglicky) ve víře, že škola by měla být ušita na míru dítěti, ne dítě na míru škole. Je vedena jako demokratická cd stores komunita, která funguje na základě pravidelných školních schůzek, jichž se může účastnit kdokoliv, ať už personál či žáci a kde mají všichni rovnocenný hlas. Tyto schůze slouží jako zákonodárná a soudní moc. Členové komunity mohou dělat cokoliv chtějí, cd stores pokud jejich činnost neubližuje ostatním, cd stores a to podle Neillova principu “Svoboda, ne zvůle.” Z tohoto vyplývá svoboda cd stores žáků, zvolit si hodiny, které budou navštěvovat pouze dle vlastního uvážení. Škola je nanejvýš tolerována britskou vládou nicméně současné pozitivní hodnocení školní inspekce cd stores naznačuje, že se vztah zlepšuje.
Škola Summerhill byla založena v roce 1921 v Hellerau blízko Drážďan Neillem jako součást Neue Schule (anglicky). Nicméně, Neill nebyl spokojen s etikou Neue Schule a proto se přesunul do Sonntagbergu v Rakousku. cd stores Kvůli nepřátelským reakcím cd stores místních lidí se ale přestěhoval v roce 1923 do Lyme Regis v Anglii. Domu v Lyme Regis se říkalo Summerhill a proto i škola převzala jeho jméno. V roce 1927 se přestěhovala na své současné místo v Leistonu cd stores v Suffolku. Během Druhé světové války se dočasně škola přestěhovala do Walesu, takže místo mohlo být využito jako výcvikový tábor britské armády.
Poté, co Neill zemřel v roce 1973, byla škola vedena jeho ženou Enou do roku 1985. Nyní má škola status internátní školy a denní školy poskytující primární a sekundární vzdělání v demokratickém duchu. Nyní ji vede Neillova dcera, Zoe Neill Readhead .  
Summerhill je výjimečný svou filozofií, cd stores že děti se nejlépe učí svobodou bez donucovacích cd stores metod. Všechny hodiny jsou dobrovolné a žáci si sami mohou vybrat, jak budou trávit čas. Neill založil Summerhill s vírou, že “úkolem dítěte je žít svůj vlastní život – ne život, který mu nadiktují jeho úzkostliví rodiče cd stores anebo život podle záměru pedagoga, který si myslí, že všechno ví nejlíp.“
Aby dokázali lépe kontrolovat svůj vlastní čas, účastní se žáci samosprávné komunity ve škole. Školní schůze se konají třikrát do týdne. Žáci a personál mají rovnocenný hlas v rozhodování, které ovlivňuje jejich každodenní život, diskutují problémy a vytváří či mění školní zákony. Pravidla, která se na těchto schůzích schvalují mají široký záběr – od nejpřijatelnější večerky pro všechny až po povolenou nahotu cd stores jak u bazénu cd stores tak ve třídách. Setkání jsou taky příležitostí pro komunitu, aby hlasovala o nevyřešených cd stores konfliktech, jako je pokuta za krádež (obvykle pokuta sestává ze zaplacení částky, která byla zcizena).
Tím, že vytváří zákony a přiděluje sankce, naplňuje školní schůze Neillovu zásadu “Svoboda, ne zvůle” (napsal stejnojmennou knihu); princip, že můžeš dělat cokoliv, pokud to neubližuje ostatním. Z toho důvodu se v prostorách školy může mluvit sprostě, jak kdo uzná za vhodné ale jakmile je sprostě označen  přímo někdo z komunity, jedná se o porušení zásad.
“Co nemůže být zpochybněno je, že zde dochází cd stores k fascinujícímu a hodnotnému vzdělávacímu výzkumu, který by měli vidět všichni

No comments:

Post a Comment