Thursday, January 23, 2014

S oblibou jsem sledoval, jak m sto miz v d li, jak se cihlov budovy


N rodn galerie p edstavuje Feuersteina
Uzn van revmatolog Paul Allen spokojen ije se svou druhou enou, kdy se jednoho r na z televize dozv , e jeho syn z prvn ho man elstv dajn zavra dil v znamn ho republik nsk ho politika a kandid ta na prezidenta Spojen ch st t . Po zlov stn vodn sc n se syn odml a odm t s otcem promluvit.
Ve tvrtek b vala u n s u Allenov ch k ve e i pizza. Posledn ho pacienta jsem m l objednan ho na jeden ctou a ve t i u jsem vlakem m il dom  do Westportu, listoval zdravotn mi kartami a odpov dal na nep ijat hovory. 
S oblibou jsem sledoval, jak m sto miz v d li, jak se cihlov budovy Bronxu u trati zmen uj . M sto nich se pomalu objevovaly stromy, skrze n se triumf ln draly slune n paprsky jako radostn skandov n po p du dlouh ho represivn ho re imu. Ka on p e el v dol , dol v pole. Vlak m odv el pry a j c til, jak se uvol uji, jako bych unikl zd nliv nevyhnuteln mu osudu. P ipadalo mi to zvl tn — v New Yorku jsem vyrostl, byl jsem odchov woodbury outlets n betonem a asfaltem. Po t ch des tk ch let na m ale ty prav hly a neust l houk n sir ny za aly dol hat, a tak jsme se p ed deseti lety p est hovali do Westportu v Connecticutu, kde se z n s stala p edm stsk rodina s p edm stsk mi tu bami a sny. 
Byl jsem revmatolog — prim revmatologie Presbyteri nsk nemocnice p i Kolumbijsk univerzit na Manhattanu. V t ina lid nev , co si m pod touhle specializac p edstavit, spojuj si ji s anglick m slovem rheum a domn vaj se, e se zaob r uslzen ma o ima a zahlen n m ka lem z t k pylov alergie. Ve skute nosti je podoborem intern medic ny a pediatrie a n zev „revmatologie“ je vytvo en z eck ho slova rheuma, co  znamen „plynouc jako eka nebo proud“, a p pony -ologie s v znamem „nauka o“. Revmatologov zkoumaj p ev n klinick probl my t kaj c  se kloub , m kk ch tk n a souvisej c ch chorob pojivov ch tk n . asto p edstavujeme posledn nad ji, kdy pacienti vykazuj n jak z hadn  p znaky — ty se p itom mohou projevovat t m v kter mkoliv t lesn m syst mu: nervov m, respira n m, ob hov m. Kdy se neda stanovit diagn zu, je povol n revmatolog. 
Byl jsem diagnostik z povol n , l ka -detektiv, kter analyzuje p znaky a v sledky test a p tr po nejzhoubn j ch chorob ch, po nejnepatrn j ch poran n ch. I po osmn cti letech m ta pr ce fascinovala. asto jsem si ji bral s sebou do postele a v prchav ch okam ic ch, kdy m p em hal sp nek, jsem p em tal nad pacientov mi z znamy a hledal v t nesourod woodbury outlets mase informac woodbury outlets n jakou jasnou konturu.
Tehdy estn ct ho ervna bylo slune no, nijak zvl horko, p esto u se ve vzduchu vzn el v hr n p slib newyorsk ho l ta. Bylo c tit, jak z makadamov ho povrchu silnice stoupaj prvn obl ky vlhkosti. V d l jsem, e zanedlouho bude lov ku sebemen v nek p ipadat jako hork dech cizince. Zanedlouho bude mo n zvednout woodbury outlets ruku a rozmazat v fukov plyny po obloze jako olejovou barvu. Prozat m to v ak byla jen ta v hr ka, lehce dusiv v par, pram nek potu v podpa .
Ten ve er jsem m l zpo d n . Odpoledn vizity trvaly d le, ne jsem ekal, tak e z vlaku jsem vystoupil a kr tce p ed estou. adami pe liv st i en ch tr vn k jsem p ky do el t ch dev t blok k na emu domu.
Na po tovn ch schr nk ch povl valy americk vlaje ky. Koutkem oka jsem vn mal b l la kov ploty, p v tiv i odrazuj c z rove ; ub haly vedle m jako ozuben p evody na kole. Dojem pohybu, jedna v c miz , potom dal . Bylo to m sto blahobytu a j jedn m z jeho ob an , odborn l ka , p edn ej c na Kolumbijsk univerzit .
Doktorem medic ny jsem se stal, je t ne se zavedl woodbury outlets syst m dobrovoln ho p edpl cen l ka sk p e a ne se za alo kudlit na platech l ka , tak e jsem se slu n zajistil. Pen ze lov ku dop valy jistou svobodu a luxus. ty pokojov d m, p r hektar kopcovit ho pozemku se smute n vrbou a vybledlou b lou houpac s t , kter se l n kol b ve v nku.  woodbury outlets
Kdy jsem za t chhle tepl ch podve er kr el na m p edm stsk m tichem, prostupoval m du evn klid, pocit, e jsem n eho dos hl, pocit nikoliv samolib i malichern , ale hluboce zako en n a lidsk — jako radost maratonce po z vod , j sot voj ka, kdy skon dlouh v lka. lov k se vypo d s t k m kolem, a to ho pos l , k nov m v zv m p istupuje s v t moudrost .
Kdy jsem vstoupil do dve , Fran u u kuchy sk linky hn tla t sto a v lela ho na mramorov pracovn desce. Dvoj ata strouhala s r a rozkl dala na t sto ingredience. Fran byla m druh ena, vysok rusovl ska s k ivkami vykrou en mi jako l n eka. Po ty ic tce se charakter jej kr sy prom nil — ze sportovn aury volejbalistky se stala doutnaj c smyslnost. Byla to hloubav ena, kter v ci prom lela a na probl my dok zala nahl et s odstupem. M prvn ena t mito vl

No comments:

Post a Comment