Sunday, January 26, 2014

A tak jsou zbraně


Bůh nechal zrodit lidi jako silné a slabé a teprve Samuel Colt tento nedostatek sogo trade opravil. Tento svérázný výklad Bible a zároveň úderný reklamní slogan z šerého dávnověku Ameriky měl naznačovat, jak spravedlivě řídit světa běh. A výsledek?
Otevřeme internet a čteme to zas a znova: v Americe opět zabíjel šílený střelec. Někdy i víckrát sogo trade v jednom měsíci. Vraždí se z ideologických nebo náboženských důvodů, z ublíženosti, frustrace, pro malichernost (už dávní hrdinové v cowboyském nebi, kteří si zapomněli odložit v šatně, by mohli vyprávět), nebo jen tak : vyšinuté individuum, často pod vlivem drog či alkoholu, prostě dostalo chuť si zastřílet Jako by se původní úmysl Američanů vyzbrojit se k obraně – změnil ve svůj zrůdný opak: čím více zbraní na obranu se prodává, tím více přibývá útoků a zabitých. Ostatně není to nic nového. Už antičtí sogo trade klasikové (a nejen oni!) tvrdili, že všechno se mění ve svůj opak, tj. úplně každý proces má svůj protiklad, který jednou nastane. Ale zpět k tématu a na úvod pár příkladů masakrů, porůznu posbíraných:
-Ovlivněn filmem Temný rytíř jistý J.Holmes zabil úplně nedávno v kině v Denveru poloautomatickou puškou a brokovnicí 12 lidí a 59 zranil. (Po tomto incidentu prudce stoupl prodej zbraní na obranu až o 43 procent.)
- 20. dubna 1999 na střední škole v Jefferson County v Coloradu dva studenti sogo trade Eric Harris a Dylan Klebold zastřelili 12 studentů a 1 učitele a dalších 24 zranili. (O masakru a problematice držení zbraní v USA byl natočen film Bowling for Columbine. Ona škola má totiž název Columbine High School.)
Nekonečný výčet by mohl pokračovat dozadu až do časů Jesse Jamese a marschalla Wyatta Earpa, kdy se navzájem postřílelo tolik desperátů, cowboyů, zlodějů, sogo trade falešných karbaníků apod., že je dějiny sogo trade zřejmě ani nestačily spočítat.
Obzvláštní rozruch a diskuzi na téma střelných zbraní v USA vyvolal atentát na kongresmanku G. Giffordsovou v Tucsonu v lednu 2011. Při něm bylo střelcem J.Lee Loughnerem zabito 6 osob a 13 zraněno. Mnozí očekávali a požadovali po kolikáté už?! zpřísnění zákona o nošení sogo trade zbraní. Protože už dnes vlastní Američané 270 miliónů hlavní, to je téměř 90 na 100 obyvatel! Bohužel i prezident B. Obama se projevil jako chlapec s duší cowboye , když zdůraznil, že nošení zbraně není proti ústavnímu právu, které vychází z tradic země.
A tak jsou zbraně – i rychlopalné dál volně k mání. Jediným omezením je tzv. bezpečnostní prověrka, zjišťující, zda kupec netrpí mentální poruchou, není zločinec sogo trade nebo drogově závislý. Nezjistil jsem ale, jak se provádí. Nicméně na tzv. prodejních sogo trade výstavách zbraní padá i toto omezení: prodavači se na žádnou prověrku prostě sogo trade nevyptávají.
V souboji o regulaci prodeje a nošení zbraní soupeří východ se západem. Státy na východním sogo trade pobřeží USA se snaží dlouhodobě (zřejmě poučeny válkami mafií) právo na prodej a držení zbraně regulovat, přesněji – omezovat. Ovšem jak řečeno výše, americká ústava to neumožňuje. Naproti tomu státy středozápadu, např. Arizona, hodlají toto právo ještě rozšířit. Výrazem toho je návrh zdejších republikánů, aby se střelná zbraň mohla nosit i na půdě univerzit a kampusů. Texaský senát dokonce už povolil studentům nosit zbraň i na přednášky! Už vidím, jak třeba student John Smith při zkoušce z matematiky položí mezi sebe a profesora na stolek colt. Inu, pro obranu nutno udělat maximum, ona poučka antického sogo trade filozofa Hérakleita tady jaksi nikoho nestraší
Nebudu psát o muslimských extrémistech, kteří berou život (většinou včetně vlastního) desítkám i stovkám nevinných obětí. Tato kategorie sogo trade se zcela vymyká probíranému tématu. Zmíním ještě pár střelných příkladů z různých míst světa.
Samozřejmě, že zbraně promlouvají i v dalších částech světa a v dalších zemích. Samostatnou kapitolou by mohly být třeba země bývalého SSSR nebo Latinské Ameriky a mezi nimi obzvláště Mexico. Výčet zdejších masakrů, které stály život na desítky tisíc lidí, by spotřeboval celou knihu. Pro náš účel však postačují uvedené příklady dokazující, že hromadné vraždy sogo trade plodí i přísně regulované režimy prodeje a držení zbraní, nejen ten liberální v USA.
Podle sogo trade ladění úvodu tohoto článku si mnohý čtenář určitě pomyslí, že v tomto krajně sogo trade negativním společenském jevu hromadných vraždách bezpečně zvítězí USA. Omyl, velký omyl! Dle posledních statistik (převzato z německého listu Die Zeit) nebudou stát ani na pomyslných stupních vítězů . Čísla mluví jasně:
V USA připadá skoro 90 hlavní na 100 obyvatel, ale obětí střelby na 100 tisíc obyvatel za rok je jen necelých 5. V Mexicu je jen 15 zbraní na 100 obyvatel, ale obětí na rok a 100 tisíc obyvatel je 24. Jinak řečeno: zbraní je tam 6krát méně, ale obětí 5krát více. Tatáž čísla za Jižní Afriku: sogo trade počet zbraní 13, počet obětí 32 (zbraní oproti USA 7krát méně, obětí přes 6krát víc). Strašné ukazatele vykazuje nenápadný Honduras: počet zbraní 6, počet obětí 92 (tj. zbraní sogo trade 15krát méně, obětí přes 18krát

No comments:

Post a Comment