Thursday, March 6, 2014

V padek elektrick ho proudu by zastavil dopravu, ve kerou v robu, omezil by nebo p eru il dod vky pi


politika Milo Zeman Andrej Babi Bohuslav Sobotka esko kolstv Zdravotnictv Sv t St edn Evropa Slovensko Evropa shepherds bush westfield Rusko USA na Bl zk v chod Asie & Pacifik Amerika Afrika Videa VICE On-line rozhovory C rkevn restituce Ob ansk z kon k Zpr vy A-Z
25. 2. 2014 | posledn aktualizace: 26. 2. 2014  12:18
Tis ce lid uv zly ve v taz ch a v metru, nete e voda, silnice blokuj shepherds bush westfield nepoj zdn tramvaje a nemocnice pot ebuj naftu do agreg t . Jak se s takovou situac shepherds bush westfield vypo dat, si Praha vyzkou ve st edu b hem rozs hl ho cvi en . Pra an se ale nijak nedotkne.
Cel hlavn m sto i st st edn ch ech se ve st edu pono do tmy, nebude fungovat t m nic a bude pouze na z chrann ch slo k ch, aby zajistily alespo z kladn provoz. Ale jen v po ta ch na pra sk m magistr shepherds bush westfield tu.
Hned r no zasedne shepherds bush westfield krizov t b v ele s prim torem Tom em Hude kem a vyhl s stav nouze, do akce se pak zapoj i v echny slo ky Integrovan ho z chrann ho syst mu, tedy hasi i, policie, z chran i, arm da, ale tak spole nosti dod vaj c elekt inu, pra sk dopravn podnik nebo nemocnice.
Prvotn m kolem bude z chrana lid uv zn n ch v metru a ve v taz ch. V 11 ve er jsou v provozu zhruba shepherds bush westfield t i des tky souprav se ty mi tis ci cestuj c ch. Vlaky jsou ale vybaveny bateriemi, d ky kter m by dojely do nejbli stanice metra.
"Z anal z v me, vzhledem k tomu, e cvi n to bude ve 23 hodin v noci, kolik je v pr m ru vlak na trati a kolik v nich je lid , a tam u jsou koly pro hasi sk sbor dopravn ho podniku, aby zajistil evakuaci," ekl Josef Jur nek, editel odboru bezpe nosti a krizov ho zen na pra sk m magistr tu.
Nap shepherds bush westfield klad St tn spr va hmotn ch rezerv pak mus zajistit dod vky nafty nebo pitn vody. Ta pote e jen p ibli n 600 tis c m Pra an , a to d ky samosp shepherds bush westfield du. Benzinov ch pump by v takov m p pad fungovalo pouze 19 a nafta se mus dod vat i nemocnic m, kter po v padku automaticky p ejdou na naftov agreg ty. Cvi en tak vyzkou nap klad to, zda bude k dispozici shepherds bush westfield dostatek cisteren. Hledaj se slab m sta
B hem cvi en se bude podle Jur nka nap klad zji ovat, jak maj jednotliv instituce p ipraven z lo n zdroje, na jak dlouho jim vydr nafta nebo jak bude fungovat komunikace. "Pot ebujeme zmapovat komunika n prost edky, jak budou na n hradn zdroje fungovat telefonn oper to i, jak bude fungovat radiov shepherds bush westfield syst m a dal technologie," ekl Jur nek. 
Dopravn podnik se bude muset vypo dat nap klad i s tramvajemi, kter uv znou na ru n ch m stech. "To bude jeden z kol dopravn ho podniku, kdy s m a za pomoci hasi bude muset tyto vozy odt hnout tak, aby nep ek ely na silnic ch," ekl. 
U p i p prav se na la n kter m sta, kde zat m v e nefunguje tak, jak by m lo. Nap klad neexistuje evidence lid odk zan ch na p stroje, kte z rove nele v nemocnic ch, ale doma. Zdravotnick z chrann slu by by jim tak automaticky nepomohly.
V padek elektrick ho proudu by zastavil dopravu, ve kerou v robu, omezil by nebo p eru il dod vky pitn vody, plynu a tepla i telekomunikace. Zanedlouho by do lo k rabov n , nefungovaly by ani bankomaty.  V sledky budou za m s c
B hem dne budou organizovan slo ky muset plnit n kolik des tek kol , jejich z v ry se pot vyhodnot . Na konci b ezna pak z stupci magistr tu p edlo anal zu Bezpe nostn rad st tu. V sledky mohou podle Jur nka vy stit i k n vrh m na zm nu vyhl ek nebo z kon . 
V sledky cvi en chce Praha p edat na konci b ezna Bezpe nostn rad st tu. Podle Jur nka je mo n , e v p pad z va n ch nedostatk budou navrhovat i pravy z konn ch norem. Cvi en m pr v na nedostatky uk zat.
B hem 12 hodin stihnout organizovan slo ky nacvi it situaci za t i dny. Cvi en se p ipravovalo ty i m s ce a st t bude zhruba dva miliony korun. "P i takov mto cvi en jsou ur it n klady, a u na extern poradenstv , technick prost edky nebo odborn anal zy," uvedl Jur nek s t m, e v , e se n klady vejdou i pod milion korun. 
Podobn cvi en men ho rozsahu prob hlo v lo sk m roce v Pardubic ch a Hradci Kr lov a bylo zam en p edev m na provoz nemocnic. V Evrop v roce 2013 po dala nap klad V de workshop na toto t ma.  Hrozba je re ln
Re ln blackout podle Jur nka hroz , ot zkou je jen kdy p ijde. P i takov situaci doporu uje zachovat hlavn chladnou hlavu. "Ka d dom cnost by m la b t na takovou situaci p ipravena. Ka d by m l m t p ipraveny nap klad trvanliv potraviny, baterky, oble en a bal ek toho, co nen z visl na elektrick energii," uvedl. 
esk republika byla na pokraji blackoutu u dvakr t. P inou byly hlavn fotovoltaick a sol rn elektr rny v N mecku, kter do s t pos laly tolik energie, e hrozilo jej zhroucen . Celkov v padek mohou zp sobit nap klad p rodn ivly, teroristick tok nebo kolaps po ta ov s t . V p pad takov katastrofy, p i kter by do lo nap klad k vyho en trafostanic, by opravy trvaly i n kolik m s c .

No comments:

Post a Comment