Friday, March 14, 2014

V období technologické revoluce je ruční řemeslná práce hodně podhodnocena a co se nedělá ve velkých


Móda & styl MustHave Móda Účesy Design Beauty Kosmetika Parfémy Wellness Společnost Akce a události Rozhovory Kultura Hudba Kino Koncerty Divadla Auta & Technika Vychytávky Telefony Lodě Hodinky Auta Lifestyle Fitness Gastronomie Cestování Kariéra Vztahy Požitky
Jako o sladkém zlatu se dá hovořit o medovém perníku z Pardubic. Vždyť ho také vyrábí sám Král perníku . Pavel Janoš nám prozradil kouzlo této rodinné tradice, řemesla, které vyžaduje obrovský lake george outlets cit, lásku a pečlivost. Jenom tak se pečou ty nejlepší perníky, nad kterými nepřestáváme žasnout! Jak takový perník poznáme a co jeho výroba obnáší? Není toho málo, co se můžeme o perníku dozvědět. Až na recept, rodinné stříbro, které si Pavel Janoš pečlivě lake george outlets stráží. Pavla Janoše může podpořit ve finále Živnostník roku www.zivnostnikroku.cz
S touto otázkou se občas setkávám a většina lidí pokládá za samozřejmé, že perníčky zdobí ženy, ale dříve byl muž včelař, lake george outlets řezbář, malíř a také mistr pekař, a později i mistr cukrář, kuchař a také perníkář. Perníkář, to jsou vlastně všechna ta řemesla dohromady a první perníkáři byli včelaři, protože měli základní surovinu na výrobu a později si také vyřezávali formy na perníky. První zmínky o výrobě perníku u nás jsou z mužského kláštera na Pardubicku. Tedy i u nás byli u zrodu perníkářského řemesla muži. Není to snad proto, že by muži byli šikovnější , ale řemeslo, zvláště cukrářské a perníkářské, byla velká dřina. Ruční zpracování těsta vyžadovalo pořádné svaly. lake george outlets Žena jistě muži vydatně pomáhala a byla mu také inspirací. Velmi zajímavé je, že žadatel o přijetí do cechu perníkářského musel mít dobrou a poctivou ženu!
Od dětství jsem tím byl obklopen, babičkou počínaje a rodiči konče. Babička ani rodiče nedělali řemeslo jen jako výrobu pochutiny, ale jako něco, co svým vzhledem potěšilo oko konzumenta, nebo obdarovaného. Když jsem pozoroval, jak táta dělal každý dort či perník jako jedinečný originál a viděl tu pečlivost, smysl pro detail a konečný výsledek byl bez nadsázky uměleckým dílkem, lákalo mě, se na tom podílet.
V Kosmově kronice je zmínka, že se již ve 12. století lake george outlets vyrábělo sladké pečivo s medem, ale přímo o výrobě perníku se mluví v roce 1335 na klášterním posvícení. Cukr tenkrát nebyl a medu a cizokrajného koření bylo málo, a tak byl perník pečivem svátečním a léčivým. Mniši silně pepřený perník přikusovali jako pochoutku k vínu.
Největšího rozmachu dosáhla výroba perníku na přelomu 19. a 20. století, kdy pomohlo výrobě rozvinuté lake george outlets strojírenství a kdy těžkou práci začaly dělat stroje jako melanžéry, hnětače těsta, rozvalovací lake george outlets stroje a později i celé výrobní linky, včetně polévaček a sušiček perníku. V té době ale zase začaly pokulhávat řemeslně vyráběné a pracně a umělecky zdobené výrobky, jako perníkové chaloupky, srdce a další malované perníky , které za socializmu téměř vymizely.
Kvalitní perník musí zůstat v dobré kvalitě mnoho měsíců, a tak se může napéct i dopředu a nechat pěkně odležet. Já mám sice rád perníček hned po vytažení z pece, ale jedl jsem i perník starý několik let a byl výborný.
Adventní věnce jsou krásné, i když pracné výrobky a dají se dělat v mnoha provedeních a to jak jen v bílém, tak i v barevném provedení, kde mimo bílé může být zelená a červená, nebo fialová barva. Vánoce jsou hlavně o bílých perníkových chaloupkách, o zvonech s krajinkou třpytící se cukrovým sněhem. Zdobíme ale také svícínky s jednou nebo více svíčkami, anebo sady perníčků na vánoční stoly. Naší specialitou jsou bílé postavičky dětí a zvířátek v zimní krajince prostě Ladovská zima .
Ano, máme klienty, kteří jsou zvyklí, že jim splníme každé přání, ale je to vždy o dohodě a o tom, aby obdarovaný byl spokojen lake george outlets s osobním dárkem. Dělali jsme například větrný mlýn, velikou pirátskou loď, kolo od motocyklu v životní velikosti, repliku Zlatého slavíka pro Lucii Bílou jako dárek k jejímu Vánočnímu koncertu Ale jednou z nejzajímavějších zakázek byla chaloupka pro britskou princeznu Annu, kde byla sundavací střecha, na které byla královská koruna a pod střechou v chaloupce šperkovnice lake george outlets s víkem, na kterém byl znak města Pardubice, a uvnitř jemně zdobené perníčky jako šperky. Výčet zajímavých zakázek by byl dlouhý. Jednou z nich bylo i srdce pro papeže Benedikta XVI.
V období technologické revoluce je ruční řemeslná práce hodně podhodnocena a co se nedělá ve velkých sériích, je ekonomicky lake george outlets nezajímavé. Naštěstí naši klienti si většinou uvědomují pracnost našich výrobků a to, že do nich vkládáme lásku a tvořivou lake george outlets sílu. Každý perníček lake george outlets se několikrát podrobí postupnému zkrášlení, až se mu vdechne konečná podoba. Myslím, že bychom měli vnímat rozdíl mezi tím, když něco vypadne ze stroje, anebo když je to opečovávané lake george outlets až se to nakonec dostane například k rukám dítěte a usmějí se na sebe navzájem. Veselý perníček rozveselí dítě. Pravda je, že na západ od našich hranic tyto pracně zdobené perníčky již téměř nikdo nedělá, neboť by to pro ně již bylo ekonomicky nezajímavé. Přemýšlíme lake george outlets o

No comments:

Post a Comment